Bucatariile mici nu mai sunt un subiect tabu. Privite deseori ca un dezavantaj, orice spatiu mic poate compensa prin ideile de design care il pun in valoare. Un stil potrivit va decora o bucatarie mica transformand-o intr-un spatiu contemporan, plin de stil. Orice suprafata, cat de mica, se poate transforma intr-un spatiu util si functional.
Bucatariile mici sunt placute si confortabile. Totul depinde de abordarea si elementele pe care vrei sa le introduci pentru a crea o amenajare cu stil.
Exista variante de amenajare pentru bucatariile cu suprafete modeste, astfel incat, totul sa fie la indemana, fara a se crea acea senzatie de aglomerat. Primul pas este sa analizezi obiectiv situatia si sa decorezi in functie de stilul personal si de modul tau de viata.
Bucataria trebuie sa fie, in primul rand, practica! Iata cateva moduri prin care o bucatarie mica poate sa para mare:
- Acorda atentie culorilor
O bucatarie cu o suprafata modesta poate fi inveselita cu ajutorul culorilor, asa ca indrazneste sa renunti la mobilierul alb clasic si opteaza pentru nuante pastelate deverde, turcoaz sau chiar roz. In cazul in care nu esti pregatit pentru o solutie radicala, poti scoate din monotonie mobilierul alb, inserand mici pete de culoare: perdelute, obiecte ceramice, electrocasnice in nuante puternice.
Nuantele deschise, alb, crem sau chiar gri, vor reflecta lumina, facand ca bucataria sa para mult mai mare decat este in realitate.
O podea colorata va atrage atentia asupra sa si va inveseli incaperea.
Poti alege o culoare indrazneata pentru pereti, chiar daca bucataria ta nu e foarte spatioasa. In acest caz, insa, lumina naturala joaca un rol foarte important. Zugraveste interiorul intr-onuanta intensa de gri, insalasa tavanul alb pentru contrast!
Culoarea mobilierului si cea a peretilor ar trebui sa fie aceeasi sau asemanatoare. Astfel se va impiedica senzatia de oprire a ochilor pe o anumita parte a bucatariei si spatialitatea va fi continua. Nu va fie teama teama sa folositi culori inchise precum albastru marinaresc sau tonuri de maro. Acestea va pot da senzatia ca peretii sunt mai departe de dumneavoastra.
- Asigura-te ca ai suficienta lumina
Iluminatul joaca un rol crucial in designul unei bucatarii mici. Un spatiu mic care are toata lumina necesara va parea mult mai spatios. De aceea, trebuie sa va asigurati ca aveti multe corpuri de iluminat in aceasta incapere. Puteti opta pentru spoturi sau mai multe lustre de mici dimensiuni. O idee foarte buna si de luat in considerare este folosirea unei baghete cu LED-uri sub dulapurile supraetajate.
Un spatiu care se bucura de lumina naturala va parea mai generos si mai aerisit, de aceea, profita din plin de fereastra si incearca, pe cat posibil, sa nu o acoperi cu draperii sau jaluzele. Opteaza pentru perdele transparente, alb sau crem sau lasa fereastra complet descoperita.
- Maximizeaza cat poti de mult spatiul din bucatarie
Cum intr-o bucatarie mica este dificila includerea unei mese clasice cu scaunele aferente, cel mai adesea se opteaza pentru amenajarea unui mic bar pentru micul dejun, gustari sau chiar ca unic loc de luat masa, in cazul garsonierelor sau apartamentelor foarte mici.
In cazul in care bucataria este chiar foarte mica, se poate opta pentru o masuta rabatabila, eliberandu-se spatiul ocupat de aceasta atunci cand nu este folosita.
Sau, pentru a castiga spatiu pentru depozitarea veselei sau ustensilelor de bucatarie, un corp de mobilier poate fi proiectat si realizat la comanda astfel incat sa poata fi utilizat si ca masa.
O bucatarie organizata in forma literei “U” este probabil cea mai buna alegere atunci cand avem de proiectat o bucatarie mica, oferind suprafete optime de depozitare, spatii de lucru si un acces facil la cele 3 elemente indispensabile intr-obucatarie: aragaz, chiuveta si frigider.
- Utilizati electrocasnice de dimensiuni minimale
Cand va alegeti electrocasnicele, asigurati-va ca acestea sunt create special pentru bucatarii de mici dimensiuni. De asemenea, luati in considerare si ideea de a prinde de perete o parte din electrocasnice precum cuptorul cu microunde pe care il puteti fixa sub unul din corpurile suspendate. Aceleasi sfaturi se aplica si pentru alegerea hotei de bucatarie. Exista modele de hote speciale pentru bucatariile amenajate in spatiile restranse.
Investiti intr-o masina de spalat vase compacta. Dimensiunea standard pentru o masina de spalat vase este de 60 cm. Avand in vedere faptul ca aveti nevoie sa eliberati spatiu valoros in bucatarie, puteti alege o masina de spalat mai mica, de 45 cm. Puteti incerca, de asemenea, masina de spalat vase portabila care va permite sa o montatiintr-un loc separat.
- Oglinda in interiorul bucatariei
O oglinda intr-un interior al bucatariei este un fenomen neașteptat. Dar in majoritatea bucatariilor, in special in cele mici, oglinda le face mai avantajoase; suprafetele reflectorizante sunt pur și simplu necesare. Finisajele oglinzii moderne ofera o gama larga de forme, dimensiuni și caracteristici de culoare, astfel incat, este usor sa gasiti o optiune potrivita pentru un interior specific bucatariei.
Oglinda nu se teme de apa, acizi, solutii alcaline si perii moi. Petele murdare și grase de pe suprafata se spala usor. Pe de alta parte, un astfel de produs necesita curatare regulata, deoarece efectul dorit este posibil numai în forma sa pura. Iar rolul cheie în această privinta il joaca amplasarea suprafetei oglinzii; daca agatati o oglinda in zona de luat masa, este suficient sa o stergeti de 1-2 ori pe saptamana.
- Indepartati lucrurile inutile, evitati dezordinea in bucatarie
Sfatul general care se aplica in cazul bucatariilor mici este legat de trierea vaselorsi a ustensilelor pentru gatit. Atunci când ai o bucatarie mica, cea mai importanta regula este sa pastrezi ordinea lucrurilor, inclusiv în sertare. Foloseste ca solutii de depozitare chiar si cele mai imposibile locuri sau colturi ale mobilierului de bucatarie. Conteaza fiecare centimetru atunci cand organizezi spatiu lintr-o bucatarie de dimensiuni mici. Cele mai eficiente solutii sunt cele pe vertical, asa ca, poti transforma o margine de dulap intr-un sertar vertical, unde sa depozitezi recipiente de mirodenii, vase sau ustensile.
Idei de organizare a lucrurilor in bucataria de mici dimensiuni: aranjeaza toate capacele in acelasi loc; alege un dulap in care sa tii snacks-urile, dar si condimentele, tine fructele la vedere!
Mobila la comanda, la KitchenExpert!
In amenajarea de interior, mobilierul este cel care imprima personalitate spatiului, dictand nota de stil si viziunea proprietarului. Pentru cei care doresc sa confere un plus de originalitate propriei locuinte, alternativa la mobilierul in serie o reprezinta mobila la comanda.
Atunci cand clientul isi formeaza o idee despre mobilierul dorit, insa aceasta nu este bine conturata si definitivata, sarcina specialistilor nostri este aceea de a stabili impreuna cu acesta conceptul de design, precum si imbinarea armonioasa a corpurilor de mobilier cu celelalte elemente decorative din interiorul amenajat.
Mobila de bucatarie la comanda este o optiune des intalnita in randul celor care isi amenajeaza locuinta si aspira la un rezultat fara cusur. Gama variata de mobilier pentru bucatarie pusa la dispozitie de KitchenExpert permite acoperirea unui numar impresionant de cereri specifice, cu atat mai mult cu cat clientii primesc si informatii utile despre criteriile importante in alegerea de mobila de bucatarie la comanda in cele mai bune conditii.
O mobila de bucatarie desavarsita imbina cu succes latura practica si estetica! KitchenExpert iti recomanda configuratiile care mentin elementele de maxima necesitate la indemana, in combinatii de culori chic, in ton cu restul designului locuintei!